Διυλιστήριο: ΜΚΙΕ: Τζορτζ Σόρος – Όταν η λέξη αλληλεγγύη χάνει το νόημα της

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΜΚΙΕ: Τζορτζ Σόρος – Όταν η λέξη αλληλεγγύη χάνει το νόημα της


Με κριτικό πνεύμα το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) προσεγγίζει και σχολιάζει δραστηριότητες αλληλεγγύης που σύμφωνα με την οπτική του, τα βαθύτερα κίνητρά τους, αποκλίνουν από αυτό που το ΜΚΙΕ ορίζει σαν κοινωνική αλληλεγγύη:

"Με μεγάλο ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε για τα εγκαίνια του 2ου Κέντρου «Αλληλεγγύης» – μετά από αυτό της Θεσσαλονίκης – της οργάνωσης “Solidarity Now – Αλληλεγγύη Τώρα”, που σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας αλλά και τέσσερις άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (τις “PRAKSIS”, “ΑΡΣΙΣ”, “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού” και “Μαζί για το Παιδί”), προσφέρουν “υπηρεσίες πρόνοιας και κοινωνικής στήριξης” (όπως αναφέρεται στην σελίδα http://www.solidaritynow.org ).

Το ενδιαφέρον μας δεν αφορά στις υπηρεσίες που προσφέρουν, όσο στον άνθρωπο που είναι πίσω από την οργάνωση Solidarity Now, που δεν είναι άλλος από τον κ. Τζορτζ Σόρος, τον γνωστό “διεθνή επενδυτή” ή καλύτερα κερδοσκόπο . Ένα εξαιρετικό άρθρο της εφημερίδας ΒΗΜΑ (από το 1998) http://www.tovima.gr/world/article/?aid=102266 εξηγεί πολύ καλά πως λειτουργεί ο κ. Σόρος. Με λίγα λόγια ο συγκεκριμένος “φιλάνθρωπος” κύριος, έχει την δυνατότητα να επιτίθεται – με χρηματοοικονομικά εργαλεία – σε ολόκληρα κράτη και είτε να κερδοσκοπεί εις βάρος τους, είτε να ορίζει τις πολιτικές επιλογές τους. Ένα από τα πιο φανερά παραδείγματα αυτής του της δράσης είναι η επίθεση που έκανε τον Σεπτέμβριο του 1992 στην Βρετανία, καταφέρνοντας μέσα σε λίγες μέρες να βγάλει 1 δις λίρες κέρδος, εις βάρος φυσικά του μέσου Βρετανού φορολογούμενου, αναγκάζοντας την Βρετανία να αποχωρίσει από τον “Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών” (ERM), κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο το παρατσούκλι “ο άνθρωπος που ξετίναξε την τράπεζα της Αγγλίας”.

Ο “φιλάνθρωπος” αυτός κύριος, έχει φτιάξει πάρα πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, κυρίως στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Αφρική και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ σε κάποιες οι οργανώσεις του έχουν απαγορευτεί να λειτουργούν. Μια από αυτές τις οργανώσεις, η “Open Society Foundations”, είναι πίσω από την οργάνωση Solidarity Now (όπως αναφέρει και η ίδια στην ιστοσελίδα της). Εδώ μπορεί όποιος θέλει να δει από ποιους απαρτίζεται η “συμβουλευτική επιτροπή”http://www.solidaritynow.org/solidarity-now-gr/board-gr.html αλλά και η “ομάδα” http://www.solidaritynow.org/solidarity-now-gr/our-team-gr.html της οργάνωσης.

Εμείς θέτουμε δημοσίως κάποια απλά ερωτήματα.

Πως γίνεται ο κ. Σόρος από τη μία να είναι μεγαλοκαρχαρίας επενδυτής που ρίχνει και ανεβάζει τις οικονομίες ολόκληρων κρατών και παράλληλα να είναι και φιλάνθρωπος; Γίνεται από την μία να βυθίζεις κράτη και από την άλλη να βοηθάς τους πολίτες τους; Ή μήπως ο κ. Σόρος, παίρνει από κάποια κράτη και δίνει σε κάποια άλλα, ως νέος “Ρομπέν των δασών”;
Είναι δυνατόν να κάνουμε την αλληλεγγύη επιχείρηση ή κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπου ο καθένας ξεπλένει αμαρτίες και βγαίνει εξαγνισμένος, όσο και να είναι βαθιά βουτηγμένος στην διαφθορά;
Γιατί ο Δήμος Αθήνας συνεργάζεται με την συγκεκριμένη οργάνωση; Γνωρίζει ο κος Καμίνης πόσα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου της Αθήνας και εάν ναι γιατί δεν συνεργάζεται μαζί τους αντί με τον κ. Σόρος;
Η βοήθεια προς τον άνθρωπο που υποφέρει, δεν μπορεί να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης. Από την άλλη όμως, νιώθουμε πως μας αφορά όταν έννοιες όπως η αλληλεγγύη όχι μόνον διαστρεβλώνονται αλλά και χρησιμοποιούνται προς ίδιον όφελος. Η αλληλεγγύη, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς 3.5 χρόνια τώρα, έχει να κάνει αφενός με την προσφορά στον δοκιμαζόμενο από την κρίση πληθυσμό – κρίση που την δημιούργησαν κύριοι όπως ο κ. Σόρος – και αφετέρου με την ανάδειξη των λόγων της εξαθλίωσης των συνανθρώπων μας. Εάν μέναμε μόνο στο κομμάτι της βοήθειας, τότε θα κάναμε μισή δουλειά και θα συγκαλύπταμε την αλήθεια.

Για όλους εμάς που συμμετέχουμε στον δύσκολο αγώνα της αυτοοργάνωσης με τελικό σκοπό την προσφορά, ταυτόχρονα με την ανάδειξη των προβλημάτων της κοινωνικής κρίσης, η ανάγκη μιας πιο δίκαιης κοινωνίας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Μιας κοινωνίας στην οποία θα ευημερούν οι πολίτες και όχι οι αριθμοί. Το έργο του κινήματος αλληλεγγύης στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι αυτόν τον στόχο μπορούμε να τον πετύχουμε χωρίς την βοήθεια «φιλάνθρωπων» κυρίων όπως ο κ. Σόρος, που έχουν αλλότριους σκοπούς".
Πηγές πληροφοριών http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Wednesdayκαι http://en.wikipedia.org/wiki/George_Soros



ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Emailmkiellinikou@gmail.com


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus