Διυλιστήριο: Ποινική δίωξη για «μαύρη τρύπα» 3,5 εκ. ευρώ στη ΔΕΥΑΛ και στον πρώην δήμαρχο Λαγκαδά

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Ποινική δίωξη για «μαύρη τρύπα» 3,5 εκ. ευρώ στη ΔΕΥΑΛ και στον πρώην δήμαρχο Λαγκαδά

Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης για την «μαύρη τρύπα» 3,5 εκατ. ευρώ που διαπιστώθηκε στα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαγκαδά.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το ταμειακό έλλειμμα επικεντρώνεται στο χρονικό διάστημα 2011-14, ενώ οι διώξεις στρέφονται εναντίον συνολικά πέντε προσώπων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται ο τότε δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης. 

Κατά τις ίδιες πηγές, ως εκ των «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης φέρεται ο πρόεδρος της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης κατά την επίμαχη περίοδο. Σε βάρος του, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία της ποινικής δίωξης για απιστία στην υπηρεσία και πλαστογραφία. Μάλιστα, η πρώτη κατηγορία είναι με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου και προβλέπει ποινή που φτάνει έως τα ισόβια δεσμά. 

Εκτός από τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, ο εισαγγελέας παρήγγειλε δίωξη σε βάρος του τέως δημάρχου Λαγκαδά Γιαν. Αναστασιάδη και τριών υπαλλήλων της επιχείρησης για απλή συνέργεια στην απιστία. 

Η έρευνα στα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑΛ έγινε από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε από τις εισαγγελικές αρχές κι ενώ είχε προηγηθεί αναφορά της σημερινής διοίκησης της επιχείρησης. Στην πορισματική έκθεση, περιγράφεται μία σειρά από παρεμβάσεις και αλλοιώσεις στο μηχανογραφικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΛ, όπως μαζικές διαγραφές ανείσπρακτων λογαριασμών καταναλωτών και καταχωρήσεις χρεών σε καταναλωτές «φαντάσματα». 

Το ύψος του ταμειακού ελλείμματος προσδιορίστηκε κατά την έρευνα σε 3,5 εκατ. ευρώ. 

Μετά την απαγγελία των διώξεων, η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί σε ειδικό ανακριτή.



Το βιογραφικό του δημάρχου 

Ο Ιωάννης Αναστασιάδης, λογιστής φοροτεχνικός και μέλος της Διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, τον Ιανουάριο του 1972 και κατοικώ στον Λαγκαδά. Τέλειωσε το Λύκειο του Λαγκαδά και στη συνέχεια σπούδασα στο Τμήμα Λογιστικής - Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ απ' όπου αποφοίτησε το έτος 1994.

Έκτοτε και μετά την εκπλήρωση των Στρατιωτικών του υποχρεώσεων ίδρυσε λογιστικό γραφείο.

Είναι έγγαμος με την ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΛΗΜΠΑΛΤΑ, το γένος ΡΑΜΤΣΙΟΥ, Κοινωνική Λειτουργό, με την οποία απόκτησαν τέσσερα τέκνα.

Από τα μαθητικά του χρόνια του άρεσε η ενασχόληση με τα κοινά και η ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά - αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Υπήρξε κατά καιρούς συνδικαλιστής στην ΜΑΚΙ, ηγετικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και γενικά δραστηριοποιήθηκε στο Φοιτητικό Κίνημα συμμετέχοντας στα διάφορα όργανα με την παράταξη της ΔΑΠ - ΝΔΦΠ. Η αγάπη του όμως για τον τόπο που μεγάλωσε, που τον βοήθησε να σταθεί επαγγελματικά και να δημιουργήσει την οικογένειά του, τον οδήγησε να αφιερωθεί πολιτικά στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Εκλέγεται από το 1998 Δημοτικός Σύμβουλος συνεχώς και μάλιστα σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (2002-2006) οι συνδημότες του τον τίμησαν με την προτίμησή τους ιδιαίτερα, αναδεικνύοντας με Πρώτο Δημοτικό Σύμβουλο όλων των Δημοτικών Παρατάξεων.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus