Διυλιστήριο: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο συνεταίρος του Βγενόπουλου και εκλεκτός του Βενιζέλου στα Panama Papers

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο συνεταίρος του Βγενόπουλου και εκλεκτός του Βενιζέλου στα Panama Papers




Tο όνομα του αντιπροέδρου της MIG, Iskandar Safa, φέρεται να βρίσκεται στη λίστα των Panama Papers. Αποκαλυπτικές συνομιλίες μέσω ηλ. Ταχυδρομείου στοιχειοθετούν τον τρόπο που ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Βγενόπουλου και Διευθύνων Σύμβουλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κάλυπτε τα ίχνη του, όντας παράλληλα «αχυράνθρωπος» υπουργού Εξωτερικών.

Τώρα, που ο γρίφος για το έρεβος της παγκόσμιας παραοικονομίας αρχίζει να λύνεται, συνδέοντας offshore – φαντάσματα με φυσικά πρόσωπα, το όνομα ενός παλιού γνώριμου βρέθηκε στα τεφτέρια των Panama Papers.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του univision.com, στις 4 Ιουνίου του 2009 φτάνει στη Mossack Fonseca το αίτημα του Iskandar Safa προκειμένου να αναλάβουν την εταιρεία του, Mashdale SA, ώστε να μπορέσει να αγοράσει ένα πολυτελές σκάφος, νηολογημένο στα νησιά Κέιμαν. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω εταιρία του Safa χρησιμοποιήθηκε για να αγοραστεί το μεγαλύτερο yacht στην υφήλιο, το «Ecstasea», του Ρόμαν Αμπράμοβιτς.



Όπως σημειώνει το olympia.gr, το αίτημα μεταφέρθηκε στο τμήμα ελέγχου της εταιρείας, το οποίο ενέκρινε τους πελάτες βάσει του προφίλ τους, προκειμένου να μην εμπλακεί η εταιρεία σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εσωτερικής αλληλογραφίας που διέρρευσαν, στο τμήμα σήμανε συναγερμός. Η επικεφαλής Gabriela Agrazalez, απέρριψε αμέσως το αίτημα, λέγοντας ότι «το προφίλ αυτού του ανθρώπου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο». Δηλαδή, στον άνθρωπο που δεν μπορούσε να γίνει δεκτός ούτε στην σφηκοφωλιά των offshore, το ελληνικό δημόσιο -με απόφαση του τότε ΥΠΕΘΑ, Ευάγγελου Βενιζέλου- αποπλήρωσε προκαταβολικά δύο υποβρύχια που παραγγέλθηκαν από τα Ναυπηγεία, αντί αυτό να γίνει με βάση την εξέλιξη του έργου.

Ακολούθησε αλληλογραφία επί 8 ημέρες, προκειμένου το τμήμα να πειστεί να εγκρίνει τη συναλλαγή. Και εκεί βγαίνει άλλο ένα μεγάλο λαυράκι: «Ο Σάφα πρέπει να γίνει δεκτός διότι η εταιρεία που εμφανίζεται ως νόμιμος εκπρόσωπος, έχει πραγματικό ιδιοκτήτη την αυτού μεγαλειότητα, Σείχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ, της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι και υπουργού εξωτερικών». Αυτό ήταν το επιχείρημα στελέχους του λονδρέζικου γραφείου που τον πρότεινε, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις του τμήματος ελέγχου.
«Εντάξει, δεν είμαστε και δικαστές για να κρίνουμε τους ανθρώπους» ήταν η εισήγηση του γενικού διευθυντή της εταιρείας, για να δικαιολογήσει την τελική έγκριση που έδωσε.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2015 έρχεται και η εντολή: «The intention was to create a company named Palomar Energy Holdings in the British Virgin Islands which would Privinvest Iksandar Safa partner and the final beneficiary».



Ο Σάφα, τα ναυπηγεία και ο Βενιζέλος
Ο Ισκαντάρ Σάφα γνωρίζεται καλά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο από τον καιρό που ο συνταγματολόγος ήταν υπουργός Άμυνας. Όπως είχε δημοσιεύσει και παλαιότερα το Hot Doc, o Βενιζέλος με τον γνωστό του τρόπο και τροπολογίες «καθάρισε» τους Γερμανούς της HDW για τη φοροδιαφυγή και τα λογιστικά τερτίπια (σ.σ. πιστωτικά και χρεωστικά τιμολόγια), απαξίωσε και δαιμονοποίησε τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, έως ότου τα Ναυπηγεία καταλήξουν στα χέρια του Λιβανέζου, Σάφα.

Τότε, ο Βενιζέλος, προφασιζόμενος ότι εξυπηρετεί το δημόσιο και τους εργαζομένους που θα έμεναν άνεργοι, εκτός από την παραχώρηση των Ναυπηγείων, συμφώνησε την προκαταβολική πληρωμή του Ισκαντάρ Σάφα για τα δύο υποβρύχια που παρήγγειλε και όχι με βάση την εξέλιξη του έργου. Μάλιστα, τότε υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήριζαν «διπλάσιο σκάνδαλο από αυτό του Τσοχατζόπουλου» τη συμφωνία αυτή. Τότε, οι Σαμαράς - Αθανασίου με μία επινοητικότατη μεθόδευση, έκλεισαν τη Βουλή όταν η δικαιοσύνη έστειλε το φάκελο ζητώντας την άρση ασυλίας του Βενιζέλου. Έτσι, ο Βενιζέλος νομοθέτησε την ασυλία του και βγήκε λάδι μέσω του νόμου περί ευθύνης υπουργού.

Μάλιστα, ο Σάφα ως Διευθύνων Σύμβουλος των Ναυπηγείων είχε στείλει και επιστολή στον «εξοχότατο» -όπως τον αποκαλεί, λέγοντας του κατά γράμμα τα εξής: «Όπως θα ενθυμείστε, Εξοχότατε, οι πληρωμές συγκεκριμένα δεν ήταν συνδεδεμένες με συμβατικά ορόσημα εκτέλεσης. Αυτή είναι η λεπτή εξίσωση που καθιερώθηκε προκειμένου να περισωθούν τα ΕΝΑΕ».
Από το 2012 Αντιπρόεδρος στη MIG

Ο Λιβανέζος όμως απέκτησε και παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας, όντας από το 2012 Αντιπρόεδρος της MIG, γεγονός που λύνει το κουβάρι της στήριξης που παρείχε πρόσφατα ο Βενιζέλος στον Βγενόπουλο, στέλνοντας επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2871 25/4/2012 ο Ισκαντάρ Σάφα είναι το νούμερο 2 στη MIG, όντας βέβαια όπως και ο Βγενόπουλος μη εκτελεστικό μέλος. Όπως προκύπτει και από τις τελευταίες καταχωρήσεις (σ.σ. Αρ. Πρωτ. 79300) της «MARFIN ΙΝVESTMENT GROUP ANΩΝΥΜOΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» στο ΓΕΜΗ, ο κ. Σάφα διατηρεί τη θέση του στο ΔΣ της MIG.





http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus