Διυλιστήριο: Και ξαφνικά ο ΟΗΕ …ξύπνησε και κατάλαβε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία!

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Και ξαφνικά ο ΟΗΕ …ξύπνησε και κατάλαβε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία!



Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε σήμερα μια σειρά από παραβιάσεις που φαίνεται ότι έχουν διαπραχθεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας και στις οποίες περιλαμβάνονται πυρά εναντίον άοπλων αμάχων και ο θάνατος περίπου εκατό ανθρώπων σε μια πυρκαγιά.

Ο Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πληροφορίες που προέρχονται από “διάφορες αξιόπιστες πηγές” αναφορικά με τις ενέργειες που διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των τελευταίων μηνών στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

“Η εντύπωση που δημιουργείται, αν και ακόμη ελλιπής, είναι εξαιρετικά ανησυχητική”, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν κατάπαυση του πυρός στην πόλη Τσιζρέ και σε άλλες τοποθεσίες της περιοχής αυτής για να εκδιώξουν τους αντάρτες που πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και είχαν υψώσει οδοφράγματα και ανοίξει χαρακώματα.

“Καταδικάζω έντονα τις βιαιότητες και τις άλλες παράνομες ενέργειες που διαπράχθηκαν από ομάδες νέων και άλλους μη κρατικούς παράγοντες, που φέρεται ότι συνδέονται με το PKK, στην Τσιζρέ και σε άλλες ζώνες, και εκφράζω τη λύπη μου για κάθε απώλεια ζωής που είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικών ενεργειών”, δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.

Ο ίδιος υπογράμμισε όμως πως είναι “ουσιώδες οι αρχές να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν διεξάγουν επιχειρήσεις ασφαλείας ή αντιτρομοκρατικές — καθώς και να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο που απαγορεύει τα βασανιστήρια, τους εξωδικαστικούς φόνους, την υπερβολική προσφυγή σε φονική βία και την αυθαίρετη κράτηση”.

Ο Ύπατος Αρμοστής διευκρίνισε ότι έχει δεχθεί αναφορές για άοπλους αμάχους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, “που έγιναν εσκεμμένα στόχοι ελεύθερων σκοπευτών ή πυρών προερχόμενων από άρματα μάχης ή άλλα στρατιωτικά οχήματα”.

“Το πιο ανησυχητικό”, δήλωσε ο Ζέιντ, “είναι οι αναφορές που περιλαμβάνουν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και συγγενών στο Τσιζρέ και σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 100 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί ενώ είχαν βρει καταφύγιο σε τρία υπόγεια που είχαν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας”.

Ο Ζέιντ απαίτησε να διεξαχθεί μια εξαντλητική έρευνα και σημείωσε πως μέχρι τώρα η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει αρχίσει έρευνα και δεν έχει συμφωνήσει σε αίτημα της Υπάτης Αρμοστείας η οποία ζήτησε να μεταβεί επιτόπου.

Ο Ζέιντ επισήμανε πως περισσότερες πληροφορίες προήλθαν από το Τσιζρέ απ’ ό,τι από άλλες τοποθεσίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας που ήταν περικυκλωμένες επί εβδομάδες χωρίς διακοπή και η πρόσβαση στις οποίες παραμένει σχεδόν αδύνατη, λόγω της ισχυρής παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας.

“Μια τέτοια έλλειψη πληροφοριών, το 2016, γι’ αυτό που συμβαίνει σε μια ζώνη τόσο μεγάλη και με τόσο εύκολη γεωγραφικά πρόσβαση, είναι ταυτόχρονα ασυνήθιστη και βαθιά ανησυχητική”, τόνισε.

“Αυτή η συσκότιση πληροφοριών το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί τις υποψίες γι’ αυτό που συμβαίνει επιτόπου”, πρόσθεσε απαιτώντας να υπάρξει πρόσβαση στην περιοχή αυτή για το προσωπικό του ΟΗΕ και για άλλους αμερόληπτους ερευνητές, περιλαμβανομένων των δημοσιογράφων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus