Διυλιστήριο: Πρόταση του ESM για μείωση του χρέους στο 74% του ΑΕΠ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Πρόταση του ESM για μείωση του χρέους στο 74% του ΑΕΠ



Το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Επικαλούμενο δισέλιδο έγγραφο του ESM, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Μηχανισμού, προκρίνει, μεταξύ άλλων, την αποπληρωμή μέρους των ελληνικών ομολόγων προς το ΔΝΤ, μέσω του ESM.


Όπως αναφέρεται σχετικά, μία τέτοια επιλογή θα συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η δανειοδότηση από τον ESM διακατέχεται από ευνοϊκότερους όρους.

Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο των ομολόγων προς το ΔΝΤ ανέρχεται στο 3,5% ενώ το επιτόκιο των ομολόγων προς τον ESM περιορίζεται μόλις στο 1%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για ένα «ευαίσθητο θέμα», καθώς αυτό «θα σημαίνει την αλλαγή του διεθνούς καταμερισμού των βαρών του ελληνικού προγράμματος», δεδομένου ότι «οι Ευρωπαίοι - και η Γερμανία - θα εγγυηθούν μελλοντικά περισσότερα ελληνικά χρέη», ενώ «αντίθετα το ΔΝΤ θα επιφορτιστεί με λιγότερα βάρη».

Εφόσον υπάρξει πολιτική στήριξη - συνεχίζει το δημοσίευμα - ο ESM θα μπορούσε να αξιοποιήσει «ανεκμετάλλευτους πόρους», προκειμένου να εξυπηρετήσει εγκαίρως τα ελληνικά δάνεια του ΔΝΤ.

«Οι Ευρωπαίοι είχαν κρατήσει το καλοκαίρι 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα χρήματα και θεωρητικά, υπάρχουν 15 δισ. για να εξοφληθούν τα εκκρεμή δάνεια προς το ΔΝΤ» αναφέρεται σχετικά.

Η συγκεκριμένη πρόταση, σε συνδυασμό με τη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και τη σταθεροποίηση των επιτοκίων, δύναται - σύμφωνα με τον ESM - να περιορίσει το ελληνικό χρέος στο 74% του ΑΕΠ.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus