Διυλιστήριο: Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο


Η γερμανική βουλή αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων - Σε αντίποινα, σχεδόν αμέσως, η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Γερμανία

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκύπτει μετά την ομόφωνη έγκριση της γερμανικής κάτω βουλής να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915 ως «γενοκτονία».

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση μετά την ψήφιση, καθώς η Τουρκία αποφάσισε την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδίκασε το ψήφισμα και τόνισε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι», είναι υπεύθυνο για την απόφαση που ελήφθη από τη γερμανική βουλή.

Ο Τούρκος πρεσβευτής, Χουσείν Αβνί Καρσλιόγλου, αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Άλλωστε, δεν ήταν οι λίγοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι που είχαν προειδοποιήσει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα κινδύνευαν να διαρραγούν αν προχωρούσε η ψήφιση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Νωρίτερα, μάλιστα, ο Γιασίν Ακτάι, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήλωσε ότι οι σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας έχουν πληγεί σοβαρά μετά την έγκριση της γερμανικής βουλής, η οποία σημειώθηκε μόνο με ένα «όχι».

Το ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται η ενοχή και συνυπευθυνότητα της Γερμανίας ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στήριξε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα, η καγκελάριος στήριξε την απόφαση, παρά τις προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία είχε τονίσει πως το ψήφισμα θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις.

Την πρόταση κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Groko, του μεγάλου συνασπισμού που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Χριστιανοκοινωνικούς βαυαρούς εταίρους τους και τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς επίσης και τους Πράσινους.

Mόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τα μέλη της ομάδας «Αναγνώριση τώρα» που κάθονταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ευχαρίστησαν τους Γερμανούς βουλευτές σηκώνοντας ψηλά τα πανό με τη λέξη «Ευχαριστώ» (Danke).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μέρκελ την ώρα της ψηφοφορίας δεν βρισκόταν στη Bundestag καθώς είχε συνομιλίες με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ.

Από τη σημερινή ψηφοφορία ήταν απών και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αργεντινή και εκτιμά ότι το ψήφισμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις γερμανικές σχέσεις , ωστόσο, και ο ίδιος θα ψήφιζε υπέρ.


https://diulistirio.blogspot.gr


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus