Διυλιστήριο: Ρεύμα στην Αθήνα με τη δύναμη του Αιγαίου

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ρεύμα στην Αθήνα με τη δύναμη του Αιγαίου



Τις επόμενες εβδομάδες, 50.000 νοικοκυριά της πρωτεύουσας, για παράδειγμα μιας περιοχής που αγγίζει τα όρια του Περιστερίου, θα ανάβει και θα σβήνει τους διακόπτες του ηλεκτρικού χωρίς να επιβαρύνει διόλου το περιβάλλον. Τουναντίον, το περιβάλλον θα είναι σύμμαχος καθώς από αυτό θα προέρχεται η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που θα φτάνει στην πρωτεύουσα.

Ο λόγος για το αιολικό πάρκο, στην νησίδα Άγιος Γεώργιος – ή Σαν Τζώρτζης - στα ανοιχτά του Σουνίου όπου η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ολοκλήρωσε ένα πρωτοποριακό έργο ισχύος 73,2 ΜW.

Πρόκειται για μια επένδυση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ – περίπου ενάμιση χρόνο. Με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο θα μεταφέρεται στο Λαύριο και από εκεί στην υπόλοιπη Αττική, μέσα από το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 60.000 τόνων πετρελαίου και την αποφυγή άνω των 180.000 τόνων εκπεμπόμενων ρύπων.

Το συγκεκριμένο έργο πέρα από το μέγεθος και την συμβολή του σε οικονομία και μείωση της ρύπανσης έχει και μία ιδιαίτερη πρωτιά. Είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που δημιουργείται στην Ελλάδα και η ειρωνεία θέλει να αντιστρέφονται οι ρόλοι και αντί να είναι η πρωτεύουσα αυτή που τροφοδοτεί το νησί με ενέργεια, είναι το ξερονήσι αυτό που θα καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 50.000 νοικοκυριών της Αθήνας, που αντιστοιχούν στο 1% των νοικοκυριών της χώρας.

Το παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα του αναξιοποίητου θησαυρού που κρύβουν οι θάλασσες μας. Με μέση ετήσια παραγωγή ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ υπολογισμένη σχεδόν στις 3.000 μεγαβατώρες και συντελεστή φορτίου 33% αντί 25% που είναι ο μέσος όρος των Αιολικών Πάρκων που λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα, η επένδυση είναι η πλέον πρωτοποριακή στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, ωστόσο αξιοποιεί ένα απειροελάχιστο μόλις μέρος του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου.

Η αιολική ενέργεια είναι βασικός πυλώνας της ενεργειακής επανάστασης που έχει αρχίσει να συντελείται σε όλο τον κόσμο, για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και στενά οικονομικούς. Σήμερα, ο «ασκός του Αιόλου» είναι ανοικτός για καλό και δίνει καθαρή ενέργεια σε κόστος ανταγωνιστικό με εκείνο των ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος ρύπανσης των τελευταίων και παρά τις πολύ χαμηλές τιμές τους! Ήδη, ακόμη και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή το Ντουμπάϊ, που οι οικονομίες τους εξαρτώνται εντελώς από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, προσπαθούν να στραφούν σε άλλες μορφές ενέργειας και οικονομικής δραστηριότητας.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία την επένδυση αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη στην συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα καθώς η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 664 MW. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 386 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Συνολικά, λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 937 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ τα επόμενα χρόνια θα προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.


https://diulistirio.blogspot.gr


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 1Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

1 Comment

  1. Δες εδω http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/ τι ακριβως σημαίνει αιολικά δες και το λογαριασμό ΔΕΗ το ΕΤΜΕΑΡ .Λαμόγια δημοσιογράφοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

comments powered by Disqus