Διυλιστήριο: Τέλος οι εργολάβοι στο δημόσιο!

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Τέλος οι εργολάβοι στο δημόσιο!

 

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία καταργούνται οι εργολάβοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης.

Με κοινή τροπολογία στο νόμο για την κοινωνική οικονομία τρία Υπουργεία (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Εργασίας) καταθέτουν νομοθετική ρύθμιση για όλο το δημόσιο τομέα που ξεθεμελιώνει το καθεστώς των εργολάβων στις υπηρεσίες καθαριότητες, φύλαξης και σίτισης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση που έκανε στην σελίδα του στο fb ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Οπως αναφέρει ο υπουργός:

Το 1998 νομοθετείται για πρώτη φορά στο δημόσιο τομέα η εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης σε τρίτους (εργολάβους), υπό την προϋπόθεση ότι η αμοιβή του αναδόχου δεν θα υπερβαίνει το κόστος από την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στους σχετικούς τομείς.

Τρία χρόνια μετά, το 2001, η πρόβλεψη για το όριο αυτό καταργείται. Και η πρακτική των εργολαβικών αναθέσεων γενικεύεται, γίνεται καθεστώς.

Το αποτέλεσμα μέχρι τις μέρες μας ήταν: α) να εκτιναχθεί το κόστος των εργολαβικών συμβάσεων, λόγω των πρακτικών καρτέλ που επέβαλλαν οι ανάδοχοι και λόγω της κατάργησης του πλαφόν και, β) να καταστρατηγηθούν όλα τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων στις εταιρείες αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίζει εκτεταμένη παραβατικότητα, όπως προκύπτει από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του Μητρώου Παραβατών στους κλάδους φύλαξης και καθαρισμού.

Με την κατάσταση αυτή τελειώνουμε. Στο νόμο για την κοινωνική οικονομία τρία Υπουργεία (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Εργασίας) καταθέτουμε αύριο νομοθετική ρύθμιση για όλο το δημόσιο τομέα που ξεθεμελιώνει το καθεστώς αυτό.

Διαβάστε την ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Πάνω από 17.000 ευρώ η μηνιαία εξοικονόμηση

Πώς προκύπτει η εξοικονόμηση για τα νοσοκομεία από τις νέες συμβάσεις και πώς ωφελούνται οι καθαρίστριες; Ο διοικητής του νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος έχει πραγματοποιήσει σχετική μελέτη, από την οποία προκύπτουν τα εξής: Την 1η Ιουνίου ξεκίνησαν να εργάζονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας 52 άτομα, με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, σύμφωνα με το άρθρο 97 του νόμου 4368/2016.

Από αυτούς, οι 30 απασχολούνται στον τομέα καθαριότητας, οι έξι στον τομέα της φύλαξης και οι 16 στον τομέα της εστίασης. Η τελευταία ετήσια σύμβαση για καθαριότητα που είχε υπογραφεί με την ανάδοχο εργολαβική εταιρεία, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, άγγιζε το ποσό των 741.948 ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβανόταν και το κόστος των αναλώσιμων υλικών καθαριότητας. Το μηνιαίο τιμολόγιο που έκοβε η εταιρεία προς το νοσοκομείο Καλαμάτας ήταν αξίας 61.829 ευρώ.

Με το νέο καθεστώς και «αγοράζοντας» το νοσοκομείο από τις καθαρίστριες τον ίδιο αριθμό ωρών εργασίας, η δαπάνη της καθαριότητας διαμορφώνεται στα 36.000 ευρώ τον μήνα (30 άτομα Χ 1.200 ευρώ μεικτά). Στα 1.200 ευρώ περιλαμβάνονται βασικός μισθός (780 ευρώ), ανθυγιεινό επίδομα (150 ευρώ), εργοδοτικές εισφορές (223 ευρώ) και επίδομα παιδιού (50 ευρώ).

Το μηνιαίο κόστος για πρόσθετες αμοιβές (Σαββατοκύριακα και αργίες) ανέρχεται σε 1.600 ευρώ και για τους 30 εργαζόμενους. Στα παραπάνω ποσά προστίθενται μηνιαίως 7.000 ευρώ για υλικά καθαριότητας.

Ετσι, το συνολικό μηνιαίο κόστος ανέρχεται στα 44.600 ευρώ και είναι κατά 17.220 ευρώ χαμηλότερο από το κόστος του εργολάβου. Η ετήσια, δε, εξοικονόμηση για το νοσοκομείο ανέρχεται στα 206.748 ευρώ ή 28%.

Καταγγελίες

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες από τους εργαζομένους για πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών από τους εργολάβους. Σε πολλές περιπτώσεις, η καθυστέρηση οφειλόταν στον επιχειρηματία και σε άλλες στο νοσοκομείο και στην κρατική γραφειοκρατία.

Τα προβλήματα αφορούν μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, καθώς ορισμένα από τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα απασχολούν έως και το 20% του προσωπικού τους με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για εργάτες καθαριότητας, επικουρικούς με πεντάμηνη σύμβαση και εργαζόμενους από σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής κατήγγειλαν πρόσφατα ακόμη και εκδικητικές απολύσεις από τον εργολάβο, έπειτα από κινητοποιήσεις που είχαν κάνει, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Πηγή www.mplokia.gr

http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus