Διυλιστήριο: Εντείνονται οι διεργασίες για την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Εντείνονται οι διεργασίες για την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας



Εν εξελίξει βρίακονται οι διάφορες διεργασίες ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομίας και τους αρμόδιους φορείς με στόχο την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, ύστερα και από σχετική έγκριση των Θεσμών για την έναρξη των διαδικασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομίας προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, η χρηματοδότηση της τράπεζας δεν θα προχωρήσει μόνο με εθνικούς πόρους αλλά σε αυτήν θα συμμετάσχουν και αναπτυξιακές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης ενώ προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η λειτουργία της συγκεκριμένης τράπεζας θα υπάρξει τεχνική βοήθεια από 4 αντίστοιχες τράπεζες.

Συμμετοχή στο εγχείρημα θα έχουν η γερμανική KFW, η γαλλική National Development Agency, η ιταλική Cassa Depositi e Prestiti και η βρετανική British Business Bank.

Στο πρόγραμμα μάλιστα του αρμόδιου Υπουργού, Δ. Παπαδημητρίου είναι και η επίσκεψη του στην Γερμανία για συζητήσεις για όλα τα παραπάνω με την KfW.

Στόχος του υπουργείου είναι η αναπτυξιακή τράπεζα να αποτελέσει έναν φορέα «ομπρέλα» στον οποίο θα υπαχθούν οι οργανισμοί που εποπτεύει το υπουργείο και έχουν ως αντικείμενο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Επίσης, στον ενιαίο φορέα θα ενσωματωθούν και υπηρεσίες συμβούλων που υπάγονται στο υπουργείο και η ώθηση που θα δίνει στις επιχειρήσεις θα γίνεται μέσω εργαλείων όπως επιχειρηματικά δάνεια, πιστώσεις και αποταμιευτικές ευκαιρίες. Θα είναι συνδεδεμένη με την κρατική, ευρωπαϊκή και διατραπεζική χρηματοδότηση χωρίς ωστόσο αναλαμβάνει κινδύνους για τα κρατικά κεφάλαια.

Επίσης, κάτω από την ομπρέλα της τράπεζας θα υπαχθούν και όλα τα κοινοτικά κονδύλια που αφορούν στη χώρα μας ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει και η προώθηση των αναπτυξιακών συμπράξεων σε διακρατικό επίπεδο ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν η γραφειοκρατία και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις

Επιπλέον αναζητείται και τρόπος ώστε να λειτουργήσει και ταμείο εγγυήσεων για τους εξαγωγείς. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που δεν είχε αναπτυξιακή τράπεζα.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus