Διυλιστήριο: VIDEO - Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω πρόγραμμα που δεν «βγαίνει»

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

VIDEO - Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω πρόγραμμα που δεν «βγαίνει»

«Μετά από πέντε χρόνια ενός αποτυχημένου προγράμματος, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή δεν είναι η επόμενη δόση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία για το come back.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις προέκριναν τι πρέπει να υποσχεθούν για να πάρουν τις επόμενες δόσεις, «υπόσχονταν πράγματα που ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν».

Εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με κόψιμο κάποιων επικουρικών συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά «μόνο για να πάρουμε τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης και σε λίγους μήνες να είμαστε στην ίδια κατάσταση». «Αυτό», δεν το θέλουμε ούτε εμείς, ούτε εσείς, ούτε οι δανειστές» πρόσθεσε.

«Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο, το οποίο από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι αριθμητικά συνεπές, αν αποδεικνύεται ότι μαθηματικά δεν βγαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει κατανόηση, αλλά και πολιτικοί περιορισμοί, καθώς οι ομόλογοί του -όπως είπε- του λένε «έχεις δίκιο, αλλά πώς να τα περάσουμε από το κοινοβούλιο».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το υπόδειγμα της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει, ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας και πως το ελληνικό χρέος πρέπει να «ξανασχεδιαστεί».

Πάντως, κατά τον κ. Βαρουφάκη, ακόμα και αν εξαφανιζόταν το χρέος, το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν θα είχε λυθεί.

Εξάλλου, ανέφερε ότι «καμία αλλαγή δεν θα γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού στον ΦΠΑ» και δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές.





Προσερχόμενος στο συνέδριο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ να είναι σε ύφεση και τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να την σταματήσει. «Η ύφεση ξεκίνησε το 2008 και από τότε δεν σταμάτησε, συνεχίζεται αμείωτη. Η κρίση δεν σταμάτησε ποτέ... Στόχος μας είναι να σταματήσουμε την κρίση και την δίνη του χρέους και του αποπληθωρισμού» τόνισε.




Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus