Διυλιστήριο: Ερχεται βαριά καμπάνα στην ΑΚΤΩΡ για το καρτέλ! Θα κληθεί να καταβάλει 45 εκατ Ευρώ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ερχεται βαριά καμπάνα στην ΑΚΤΩΡ για το καρτέλ! Θα κληθεί να καταβάλει 45 εκατ Ευρώ



Θα κληθεί να καταβάλει 45.000.000 € από το συνολικό πρόστιμο των 130.000.000 € της Επ. Ανταγωνισμού στους εργολάβους
Του
Φώτη Κόλλια

Συνολικό πρόστιμο-μαμούθ που αγγίζει τα 130.000.000 ευρώ, καταβλητέο όμως σε πολλές δόσεις, αναμένεται να επιβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τεχνικές εταιρίες που εμπλέκονται στην υπόθεση με τις συνεννοήσεις για τους διαγωνισμούς δημόσιων έργων. Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου καθώς ολοκληρώνονται και οι συζητήσεις με τους ισχυρούς εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους που είχαν ενταχθεί στη διαδικασία διευθέτησης ώστε να περιορίσουν το ύψος των προστίμων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη μερίδα του λέοντος, σχεδόν το ένα τρίτο του προστίμου (ποσό περί τα 45.000.000 ευρώ), θα κληθεί να καταβάλει η εταιρία ΑΚΤΩΡ, ο ισχυρός άνδρας της οποίας Δημήτρης Κούτρας εμφανίζεται να έχει ηγετικό ρόλο στον συντονισμό των παράνομων συμπράξεων και των εναρμονισμένων πρακτικών των τελευταίων δεκαετιών.

Μικρότερα, αλλά σοβαρού ύψους πρόστιμα αναμένεται να επιβληθούν και στους άλλους μεγάλους εργοληπτικούς ομίλους που -σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού- εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι συζητήσεις των τελευταίων μηνών, στο πλαίσιο της διαδικασίας διευθέτησης, οδηγούν πάντως στην καταβολή του προστίμου σε αρκετές δόσεις, για λόγους βιωσιμότητας των κατασκευαστικών εταιριών που εμπλέκονται.

Σημειώνεται ότι στη διαδικασία διευθέτησης είχαν ενταχθεί αρκετοί από τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους. Αντίθετα, οι διοικήσεις των διεθνών ομίλων που εμπλέκονται, με βάση το πόρισμα, όπως του γαλλικού Vinci, των γερμανικών Hochtief, Siemens κ.λπ. αποφάσισαν να περιμένουν την απόφαση και στη συνέχεια να επιχειρήσουν να την ανατρέψουν διά της δικαστικής οδού. Πρόσωπα που παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή συνδέεται με τον φόβο πως, αν έμπαιναν στη διαδικασία διευθέτησης (παραδέχονται δηλαδή πως συμμετείχαν στις συνεννοήσεις με στόχο τα μικρότερα πρόστιμα), μπορεί να αντιμετώπιζαν ποινικές ευθύνες στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση των ελληνικών ομίλων, με τροπολογία που είχε καταθέσει η σημερινή κυβέρνηση, οι διοικήσεις όσων εταιριών ενταχθούν στη διαδικασία διευθέτησης απαλλάσσονται από τις νομικές ευθύνες για τα αδικήματα που συνδέονται με τη νόθευση του ανταγωνισμού.

Τους τελευταίους μήνες καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να κατατεθεί και νέα τροπολογία που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις και από τα συρρέοντα ποινικά αδικήματα. Κατά πληροφορίες, η συγκεκριμένη τροπολογία είναι έτοιμη και η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει αρχικά τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, που σύμφωνα όμως με ορισμένες πηγές φαίνεται πλέον να έχει δεύτερες σκέψεις...


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus