Διυλιστήριο: Σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ : Προφάσεις από την ΝΔ για το άνοιγμα των λογαριασμών

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ : Προφάσεις από την ΝΔ για το άνοιγμα των λογαριασμών


Ανακρούει πρύμναν η ΝΔ, με τον Γιώργο Γεωργαντά -που δήλωνε θετικός επί της αρχής στις προηγούμενες συνεδριάσεις- να προβάλλει νομικές ενστάσεις κατά του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών προσώπων με θέσεις ευθύνης στο «Ερρίκος Ντυνάν» αλλά και πολιτικών προσώπων με εμπλοκή στην υπόθεση

Όπως γράφει ο Άγγελος Προβολισιάνος στο Documento:

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, για να αντικρούσει τις νομικές ενστάσεις των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το άνοιγμα λογαριασμών, επικαλέστηκε τα όσα σχετικά ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, το Σύνταγμα και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. «Η Επιτροπή έχει νομικό, δικονομικό και ουσιαστικό δικαίωμα για να προβεί στο άνοιγμα των λογαριασμών» είπε ο κ. Λάππας.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, αν και στις προηγούμενες συνεδριάσεις παρουσιαζόταν θετικός, υποστήριξε πως ουδέποτε ψήφισε κάποια απόφαση υπέρ του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών, προσθέτοντας πως πάντα τόνιζε ότι πρώτα πρέπει να δει την πρόταση για να αποφανθούμε. Κατά τον κ. Γεωργαντά, το ζήτημα αυτό αγγίζει τον «πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων», προτείνοντας τη λύση να απευθυνθεί η Επιτροπή στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Αλλιώς, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, θα προκύψει παράβαση καθήκοντος από τα μέλη της Επιτροπής, καθώς θα πρόκειται για «έωλη νομικά απόφαση». Το οξύμωρο δε πως ο κ. Γεωργαντάς δεν παρέλειψε να τονίσει πως η ΝΔ επιθυμεί «απόλυτη διαφάνεια» σχετικά με το προς συζήτηση θέμα.

Τον κ. Γεωργαντά διέκοψε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, λέγοντας πως ο Κανονισμός της Βουλής είναι αυτοτελής πηγή Δικαίου και πως αν ξεκινήσουν όλοι να παραθέτουν νομικά αφηγήματα δεν θα βγει άκρη στη συνεδρίαση. «Το δικαίωμα ανοίγματος λογαριασμών έχουν και διοικητικές υπηρεσίες πλέον» παρενέβη ο κ. Λάππας, αναφέροντας το παράδειγμα του ΣΔΟΕ.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε πως «δεν πρέπει να εμφανιστούμε ότι θέλουμε να κουκουλώσουμε» και τάχθηκε υπέρ μίας νόμιμης και ουσιαστικής διαδικασίας ανοίγματος λογαριασμών. Χαρακτήρισε δε την ενέργεια αυτή ως εργαλείο προς αναζήτηση της αλήθειας, ζητώντας όμως να στοιχειοθετηθούν από την Επιτροπή κάποια αδικήματα πρώτα για όσους θα προταθεί να ανοίξουν οι λογαριασμοί τους.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, έθεσε το προφανές. Να τεθεί δηλαδή το ζήτημα σε ψηφοφορία χωρίς να γίνονται εκτενείς νομικές αφηγήσεις, με τον ίδιο να δηλώνει θετικός στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος παρέθεσε μάλιστα και το παράδειγμα με το περιβόητο μπέρδεμα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όταν δηλαδή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκαλούσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Άκη Τσοχατζόπουλου ως τηλεφωνικούς αριθμούς!

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε πως τάσσεται μεν υπέρ της εισήγησης του Σπύρου Λάππα, δεν έχει όμως κανένα σκοπό να κάνει «κάποιον ήρωα». Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ εννοούσε πως αν κάποιος αποδειχθεί ότι δεν έχει κάνει καμία παρασπονδία, τότε θα «ηρωοποιηθεί». Γι' αυτό και επισήμανε πως είναι αναγκαία η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής επί του θέματος. 

Π. Πολάκης: Στη διάθεση της Εξεταστικής για να «τρέξει» η διερεύνηση του σκανδάλου ΚΕΕΛΠΝΟ
Μετά την άκαρπη συνάντηση του κλιμακίου της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, θέση για το ζήτημα παίρνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με σκοπό να προσπεραστούν τα εμπόδια που προέκυψαν.

Σε ερώτηση που έθεσε το documento.gr στον Παύλο Πολάκη στη Βουλή σχετικά με το τι μπορεί γίνει μετά τη μη διαβίβαση περαιτέρω στοιχείων από την κ. Τουλουπάκη στην Εξεταστική Επιτροπή για το πολυδαίδαλο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως «υπάρχει κι άλλο μονοπάτι».

Όταν ζητήσαμε από τον κ. Πολάκη να μας εξηγήσει τι εννοεί, εκείνος αποκρίθηκε πως αφού τα στοιχεία δεν μπορούν να δοθούν στην Εξεταστική Επιτροπή μέσω της Εισαγγελίας λόγω του ότι η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης, τότε μπορεί να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή για να τα καταθέσει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως πληροφορίες θέλουν τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητούν την αναστολή της διερεύνησης της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ πέρα από τα στοιχεία που ήδη έχουν φτάσει στη Βουλή και αφορούν κυρίως δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος του Άδωνη Γεωργιάδη. Ως εκ τούτου, η παρέμβαση του Παύλου Πολάκη ίσως δώσει τη λύση για να προσπεραστούν τα προσκόμματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα ως προς τη διερεύνηση της υπόθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Πηγή left.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus