Διυλιστήριο: ΕΛΠΕ, Total και Edison υπογράφουν σύμβαση σταθμό για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΕΛΠΕ, Total και Edison υπογράφουν σύμβαση σταθμό για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες


Την σύμβαση μίσθωσης του οικοπέδου υπόγραψαν η γαλλική Total, η Ιταλική Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σήμερα οι υπογραφές για παραχώρηση του οικοπέδου 2 – Είσοδος του γαλλικού κολοσσού και επίσημα στην εγχώρια αγορά.

Σταθμό στην ιστορία των ελληνικών υδρογονανθράκων αναμένεται να αποτελέσει η σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, γνωστή ως οικόπεδο 2, στην κοινοπραξία «Total-Edison-Eλληνικά Πετρέλαια».

Η σύμβαση θα υπογραφεί σε ειδική τελετή στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου και εκ μέρους της κοινοπραξίας από τον αντιπρόεδρο του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Maurizio Coratella, από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και από τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Στάθη Τσοτσορό.

Χρειάστηκαν περισσότερα απο 30 χρόνια για να προχωρήσουν σε διαγωνισμό δήλωσε ο CEO των ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός.

Μόλις η Βουλή επικυρώσει την συμφωνία τότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες για να βρεθούν υδρογονάνθρακες δήλωσε ο Christophe Chantepy, πρέσβης της Γαλλίας στην χώρα μας και ευχήθηκε καλή τύχη

Αν όλα πάνε καλά και αποδειχθεί ότι πιθανά να υπάρχουν πετρελαϊκά αξιοποιήσιμα αποθέματα τότε γεωτρύπανο θα μπει μετά απο 8 χρόνια. Κατά την διάρκεια αυτή άλλο ένα οικόπεδο στο Ιόνιο θα βγει σε διαγωνισμό, καθώς και δυο οικόπεδα νότια της Κρήτης όπου ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Total με την Exxon Mobil

Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την είσοδο της γαλλικής Total στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων και την εδραίωση της θέσης της ιταλικής Edison που συμμετέχει ήδη από κοινού με τα ΕΛΠΕ στην παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου, στον οποίο αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις από το 2019.

Η Total που έχει παρουσία και δραστηριότητα σε 150 χώρες, είναι ο operator της κοινοπραξίας στην «παραχώρηση 2» με ποσοστό 50%, ενώ από 25% έχουν οι Edison και τα ΕΛΠΕ.

Η γαλλική εταιρεία που συμμετέχει και στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον από κοινού με τα ΕΛΠΕ και την αμερικανική ΕxxonMobil για την υποθαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, προκαλώντας διεθνή διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον Νοέμβριο.

Πηγή www.skai.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus