Ξεκινούν οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα αλλά στοχευμένα και για εργαζόμενους... φαντάσματα. Το πρώτο μεγάλο ξεκαθάρισμα θα γίνει στα σχολεία όπου εκπαιδευτικοί έπαιρναν κανονικά το μισθό τους αλλά δεν πήγαιναν ποτέ να διδάξουν.
Ο λόγος για δασκάλους, αλλά και για έναν καθηγητή πανεπιστημίου που πλέον βρίσκονται εκτός δημοσίου καθώς υπογράφηκε ήδη η οριστική τους απόλυση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους, με βάση των Κώδικα, εάν ένας εργαζόμενος απουσιάσει μέσα σε ένα μήνα συνεχόμενα 22 εργάσιμες ημέρες από την εργασίας του ή συνολικά έναν μήνα μέσα σε έναν χρόνο τότε παραπέμπεται σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να κινηθεί εναντίον του ο άμεσος προϊστάμενος (διευθυντής σχολείου, τμήματος κλπ) και να ενημερώσει την αρμόδια διεύθυνση.
Από εκεί και ύστερα ξεκινάει μια άλλη χρονοβόρα διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει ως και δυο ολόκληρα χρόνια μέχρι την οριστική απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων από την εργασία τους.
Το φαινόμενο αυτό -που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει τον κόσμο της εκπαίδευσης που εργάζεται σκληρά κάτω από δύσκολες συνθήκες- ήρθε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά όταν πριν από μερικές ημέρες η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας έκοψε τον μισθό σε καθηγητή, ο οποίος δεν πήγαινε ποτέ στο αμφιθέατρο, φέρνοντας σε απόγνωση και τους φοιτητές, οι οποίοι τον κατήγγειλαν τελικά. Επίσης όταν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης υπέγραψε τις απολύσεις τεσσάρων εκπαιδευτικών για πειθαρχικά παραπτώματα, όλες οι αποφάσεις αφορούσαν το πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο για το παράπτωμα αυτό απολύθηκαν δύο εκπαιδευτικοί από την Κεντρική Μακεδονία, ένας εκπαιδευτικός από την Κρήτη και ένας από το Νότιο Αιγαίο. Στους εκπαιδευτικούς είχε επιβληθεί από τα Πειθαρχικά Συμβούλια η ποινή της οριστικής παύσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από αυτούς εξαφανίστηκε για 8 μήνες, άλλος για 5 μήνες και οι άλλοι δύο από 32 έως 37 εργάσιμες ημέρες.
Η διαδικασία που απαιτείται από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί ότι ένας εκπαιδευτικός απουσιάζει αδικαιολόγητα από τη δουλειά του είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, καθώς μπορεί να ξεκινά από μία καταγγελία και να συνεχίζεται με τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), τη συνεδρίαση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων και την οριστική παύση με την υπογραφή του υπουργού ή των πρυτανικών Αρχών αντίστοιχα.
Πάρα το γεγονός ότι τόσο ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας όσο και η σχετική νομοθεσία είναι σαφείς, οι διαδικασίες έως ότου τέτοιες περιπτώσεις κριθούν οριστικά κινούνται με ρυθμό χελώνας. «Μπορεί να περάσουν δύο και παραπάνω χρόνια έως ότου συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Υπάρχει φόρτος και η κατάσταση είναι κάπως όπως στα δικαστήρια», τόνισε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» μέλος πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Αθήνας.
Η διαδικασία
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιες Αρχές στις περιπτώσεις που κάποιος εκπαιδευτικός απέχει αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά του είναι η εξής: Οταν ο εργαζόμενος απουσιάσει 22 συνεχόμενες εργάσιμες μέρες αδικαιολόγητα από τη δουλειά του (ή τριάντα μέρες μέσα σε έναν χρόνο) παραπέμπεται σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Για να γίνει αυτό, ο διευθυντής του σχολείου (ή ο προϊστάμενος, αν πρόκειται για άλλη θέση) πρέπει να ενημερώσει τον εκάστοτε διευθυντή Εκπαίδευσης και αυτός να κινήσει τη σχετική διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της ΕΔΕ διαπιστώνεται το παράπτωμα και στη συνέχεια η υπόθεση παραπέμπεται στα Πειθαρχικά Συμβούλια, τα οποία επιβάλλουν την ποινή της οριστικής παύσης του υπαλλήλου. Η απόφαση αυτή για να οριστικοποιηθεί πρέπει να υπογραφεί στη συνέχεια και από τον υπουργό Παιδείας.
Εως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση, ο εργαζόμενος συνήθως βρίσκεται σε αργία και σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνει το 1/3 των αποδοχών του. Τα ζητήματα αυτά ρυθμίζονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα 3528/2007, που είναι σε ισχύ και σήμερα αλλά με τροποποιήσεις που έγιναν το 2012 και το 2015.
Την περασμένη εβδομάδα οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου της Πάτρας προχώρησαν στη διακοπή της μισθοδοσίας καθηγητή του Πανεπιστημίου, ύστερα από καταγγελίες που είχαν γίνει ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν εμφανιζόταν στα μαθήματά του. Οι καταγγελίες έγιναν τόσο από τον πρόεδρο του τμήματος όσο και από τους ίδιους τους φοιτητές, οι οποίοι και ανέφεραν ότι δεν τον έχουν δει ποτέ στο μάθημα.
Το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο καθηγητή έχει ιστορία 6 ετών, αφού από το 2010 του έγιναν οι πρώτες συστάσεις από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ιδρύματος, αλλά και από την προηγούμενη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο ίδιος όμως, όπως καταγγέλλει το ίδρυμα, δεν υπάκουσε στις συστάσεις και έτσι η πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας, κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, αποφάσισε, ως όφειλε, να του διακόψει τη μισθοδοσία.
Απολύσεις-εξπρές με νόμο του Ρέντσι
Το φαινόμενο της αδικαιολόγητης απουσίας από την εργασία δεν είναι ελληνικό βέβαια. Στην Ιταλία η κυβέρνηση του Ρέντσι σχεδίασε την άμεση απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τη θέση εργασίας τους.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι εργαζόμενοι της δημόσιας διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τη θέση εργασίας τους, μέσα σε 48 ώρες από τη διαπίστωση αυτής της μεμπτής συμπεριφοράς τους παύονται των καθηκόντων τους.
Στη συνέχεια έχουν στη διάθεσή τους 15 ημέρες για να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ενώ σε διάστημα άλλων δύο εβδομάδων η Δημόσια Διοίκηση θα αποφασίζει αν είναι ένοχοι (και κατά συνέπεια θα τους απολύει) ή αν οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν ευσταθούν.
Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα ισχύει και για τους υπαλλήλους που «χτυπούν καθημερινά κάρτα» για απόντες συναδέλφους τους. Σε περίπτωση που κάποιο διευθυντικό στέλεχος του Δημοσίου δεν καταγγέλλει την αδικαιολόγητη απουσία υπαλλήλων και δεν ζητά να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, θα κινδυνεύει και ο ίδιος με απόλυση και με ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο έτη.
Στην Ισπανία
Στην Ισπανία δύο δημοτικοί υπάλληλοι (ένας κηπουρός και ένας οδηγός) απείχαν από τη δουλειά τους όχι μία και δύο μέρες, αλλά 15 χρόνια! Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Χερέθ ντε λα Φροντέρα κατάλαβαν την απάτη, όταν σε έρευνα για τις ημέρες ασθενειών και απουσιών των εργαζομένων διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένοι δεν είχαν πατήσει ούτε μία ημέρα στη δουλειά τους για το 2015.
Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι η απουσία των δύο υπαλλήλων ήταν σε γνώση του σωματείου τους! Αυτό που υποστήριξαν οι... κοπανατζήδες (κηπουρός και οδηγός) είναι ότι είχαν κάνει συμφωνία για μερική απασχόληση και οι ώρες εργασίας θα καλύπτονταν από άλλους συναδέλφους τους!
Πηγή www.enikonomia.gr
https://diulistirio.blogspot.gr